ЕкологіяНовини

У Лубнах моніторитимуть стан забрудненості повітря

Новацію запровадили місцеві розробники. Вони стверджують: таким чином можна буде визначати, наскільки безпечною є прогулянка чи заняття спортом на даній території у той чи інший час. За інформацією можна буде стежити і в Інтернеті.

Науковець Артур Запорожець, який народився в Лубнах, показує конструкцію нового апарату. Вона досить проста. За основу використовують звичайнісіньку пластикову трубу. Чоловік каже: це був перший зразок.

Артур Запорожець, один із розробників Всеукраїнської мережі аналізаторів повітря Еко-Сіті

– Всередині розміщені сенсори, які здатні вимірювати концентрацію різних забруднювачів. В одному сенсорі розміщений спеціальний вентилятор, який здатний засмоктувати повітря. І тому через трубу надходить повітря.

Із часом його доукомлектували та модернізували. Зробили більш привабливим і зручним у роботі.

Артур Запорожець, один із розробників Всеукраїнської мережі аналізаторів повітря Еко-Сіті

– Це вже нове покоління пристроїв. Вони значно менші за габаритами, можуть розміщуватися у більш вузьких місцях. Вони є менш помітними. І придатними для використання у різних сферах.

Раз на хвилину даний прилад визначає показники забрудненості повітря й надсилає їх на сервер. І вже будь-хто в режимі онлайн, зайшовши на мапу сайту і вибравши своє місто, може переглядати стан забрудненості, яка оновлюється в онлайн-режимі. Нещодавно Лубни теж приєдналися до Всеукраїнської мережі автоматизованих станцій моніторингу якості повітря та платформи для громадського моніторингу Eko-city.

Сергій Корнієнко, керівник компанії будівельних матеріалів «Буд-буд»

– У сіті-лайтах, на центральних вулицях міста ми матимемо аналізатори повітря, які будуть цілодобово показувати якість нашого повітря в місті. Екологія – це наша планета, це наша Україна і, звичайно, життя кожного з нас. І якість нашого життя та нашого здоров’я.

Тож відперер кожен лубенчанин зможе в онлай-режимі спостерігати за якістю повітря по місту. Це, вважають розробники, важливо для дітей, людей похилого віку, а також для спортсменів, які тренуються на вулиці.

Артур Запорожець, один із розробників Всеукраїнської мережі аналізаторів повітря Еко-Сіті

– За допомогою цих пристроїв можна дізнаватися, чи взагалі варто виходити на вулицю, чи не виходити. Чи можна займатися спортом, чи ні. Чим більше буде розміщено таких модулів по місту, по Україні, тим точніше ми зможемо визначати джерела забруднення.

Анатолій ВАСЕВИЧ, телеканал «Центральний»